Feb 3, 2014 / No comments

Tort rapid cu nuci si mere



Un tort rapid perfect pentru un brunch de duminica. Pare usor snob cand spunem brunch, insa nu exista corespondent si tinde sa fie imprumutat in limba ca atare (la fel se intampla si in italiana). Daca americanii au inventat conceptul, e normal sa le apartina si numele conceptului. L-au inventat explicit si exploatat apoi in marketing, pentru ca in realitate el exista deja. E acea masa de la inceputul zilei, o zi de odihna, de regula, masa atunci cand ne trezim tarziu, ne e ceva foame, nu mai putem rezista pana la pranzul propriu-zis cu o cafea, dar nici nu ne putem arunca direct in oala cu ciorba. Si atunci ce facem, insotim cafeaua cu o tarta dulce, una sarata, sau ambele, adaugam vreo clatita, pakcakes, un sadvich mai elaborat, o bruscheta, un muffin, vreo bucatica de quiche, un suc de portocale facut la moment etc. Brunch-ul presupune doar doua mese pe zi, deci dupa el sariti direct la cina.

Iata mai jos un tort dulce rapid, fara mari pretentii, dar si fara multe calorii, ba chiar sanatos, light, de sezon, pe care il puteti face in viteza intr-una din zilele dinaintea week end-ului - rezista cateva zile in frigider. Il faceti intr-o ora, inclusiv timpul de coacere. E o reteta creata de mine, din nevoia de a folosi cantitatile mari de mere si nuci pe care le-am primit in dar, in incercarea de a evita eternul strudel, care nu e tocmai light.

Cantitati pentru o tava rotunda de 28-30 cm diametru

100 g faina 00 sau 0
100 g zahar
100 g nuci prajite si date la masina sau mixer
100 ml iaurt (un vas mic)
50 ml ulei de floarea soarelui
1 zahar vanilat
1 varf cutit sare
1 praf de copt

separat
4 mere
3 linguri zahar
1 lingura unt
putin brandy sau rhum sau cognac
1 lingurita amidon de porumb( in lipsa, faina)
scortisoara

1 lingura dulceata de mere(gutui)

Blatul: amestecati faina, zararul, nucile maruntite, praful de copt, sarea, zaharul vanilat intr-un bol mare.
Ouale - se separa albusul de galbenus, se bat intai galbenusurile seraparat, cu un mixer simplu. Cand s-a format o crema mai deschisa la culoare decat culoarea lor originala - semn ca galbenusurile au incorporat aer si s-au transfomat intr-o emulsie , incepeti sa amestecati, folosindu-va tot de mixer, cu amestecul de faina si restul, adaugand treptat din el si alternand cu uleiul si cu iaurtul. Acum bateti albusurile pana devin spuma - sunt gata cand spuma obtinuta isi pastreaza forma, si adaugati putin cate putin la compozitia anterioara. Cu atentie si amestecand doar cu o lingura, pe verticala, ca sa nu de taie.
Compozitia finala o puneti la copt intr-o tava cu hartie pentru cuptor, circa 40 minute la 180 de grade.
Cand e gata, o scoateti si o lasati sa se racoreasca.

In timpul in care se coace, faceti umplutura de mere: le decojiti, le taiati cubulete, intr-o tigaie le caliti cu 1 lingura de unt la foc mic, dupa ce incep sa lase din sucul lor in tigaie, adica dupa circa 5 minute, adaugati zaharul, le caliti impreuna alte cateva minute pana merele devin moi si au pierdut mult din lichid. Intr-un pahar dizolvati lingurita de amidon in cateva picaturi de apa, adaugati peste mere, amestecati, apoi ridicati flacara si stropiti cu brandy/rhum/cognac si invartiti bine merele pana alcoolul se evapora si ramane in ele doar aroma. Stingeti focul, presarati putina scortisoara, amestecati, e gata. Lasati sa se racoreasca putin.

Cand blatul e rece, il taiati in doua jumatati, la mijloc turnati compozitia de mere obtinuta. Cat timp se odihneste putin si se aseaza, in aceeasi tigaie in care ati facut merele, fara sa o spalati, puneti o lingura de dulceata de mere sau gutui, 100 ml de apa, le amestecati pana obtineti un sirop dens, aproape gelatina. Il turnati cald peste tortul asamblat deja. Umiditatea siropului va fi absorbita de blat, iar suprafata de deasupra va deveni lucioasa, ca sa avem si un tort prezentabil, nu doar bun. E gata. E recomandat sa il  tineti o noapte in frigider.
In imagine, eu am imbinat o felie asa cum a iesit cu una pe care am imbracat-o in iaurt. Va recomand sa incercati si asa.
Related Posts

No comments:

Post a Comment

Subscribe

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou