Feb 5, 2014 / No comments

Crespelle usoare la cuptor cu dovlecei si ricotta



Un prim fel rafinat, delicat la gust si ca textura, obtinut din ingrediente simple, de toata ziua. Crespelle sunt versiunea italiana a clatitelor romanesti, e din familia crepes, pancakes etc, diferenta fiind ca sunt obtinute dintr-o compozitie mai lichida, ceea ce le face mai moi si mai placute. E un fel care niciodata nu dezamageste, foarte versatil, intrucat umplutura poate varia de la dulce la sarat si tine de fantezia fiecaruia sa descopere noi si noi combinatii. E o buna alternativa la lasagna, se pregteste mai repede si e mai delicat. Se poate conserva max. 2 zile in frigider, dar data fiind textura fina, nu e indicat sa le congelati.
Eu am ales o umplutura delicata cu dovlecei & ricotta, insa o puteti varia, total sau partial. De incercat si mancat, imaginea reuseste doar partial sa redea ideea.

Cantitati pentru circa 20 bucati (format mic) - 1 portie = 2 crespelle

crespelle
2 oua
125 g faina 00
250 ml lapte
15 g unt
sare 4 g 
piper

umplutura
2 dovlecei
100 g ricotta
30 g parmezan ras
100 g sos bechamel *

sos de rosii cateva linguri
parmezan ras de presarat in tava, o mana

Crespelle se fac in maniera clasica in care se fac si clatitele, cu mici diferente la coacere. Se amesteca intr-un bol faina cu ouale si sarea:


La ele se adauga laptele, se amesteca foarte bine, astfel incat sa nu ramana granule de faina, apoi se adauga si untul topit. Se obtine o compozitie de consistenta  mai degraba lichida, e esentiala consistenta intrucat de ea depinde rezultatul final, trebuie sa fie fluida, sa curga:



Se coc apoi una cate una intr-o tigaie antiaderenta mica, eu am folosit una de 15 cm diametru, in care am topit untul. Cand puneti compozitia trebuie sa fie incinsa, dar nu in exces. Cantitatea de compozitie : atat incat sa obtineti o foaie de circa  2-3 mm grosime, deci subtire. Le coaceti cat mai putin, astfel incat sa ramana cat mai moi. Le intoarceti pe partea opusa cand arata asa:



O tineti doar cateva secunde si pe partea cealalta, cand e gata arata cam asa, adica nu a capatat puncte rumenite, precum clatitele:


Dupa ce le faceti pe toate, sau in paralel, daca e posibil, pregatiti dovleceii, ii taiati cubulete si ii caliti intr-o lingura de ulei de masline sau de floarea soarelui, la foc mediu. Ii tineti cam 10 minute pe foc amestecand des, iar dupa primele 5 minute adaugati cateva linguri de apa, ca sa nu se arda. Trebuie doar sa se inmoaie, fara sa inceapa sa se dezintegreze. Asa arata cand sunt gata:



Cand se racoresc putin, ii amestecati cu ricotta, parmezan ras si sos bechamel, jumatate din cantitatea indicata, completand dupa gust cu sare si piper:



Acum, umplem fiecare foaie de crespelle, pozitionand cate o lingura din compozitia de mai sus in mijloc:



Foile se impaturesc in forma de triunghi, adica intai pe jumatate, si din nou la fel, pe sfert, facand astfel incat compozitia sa se aplatizeze usor in interior:


Foile umplute se pozitioneaza intr-o tava termorezistenta, de preferinta de sticla sau ceramica:


Peste ele se toarna cealalta jumatate de sos bechamel ramasa:


Deasupra, se completeaza cu sosul de rosii:


Ultima miscare, o mana de parmezan ras, piper si eventual putina sare:


Tava se da la cuptor 15- 20 de minute, din care ultimele 3-4 la grill. Rezultatul final:



* Tips: sosul bechamel il puteti cumpara sau il puteti prepara, e simplu si dureaza cateva minute doar. Am explicat cum se face aici http://mammalapasta.blogspot.it/2014/01/cum-sa-face-o-lasagna-de-la-la-z.html

PS. Daca faceti monoportii in vase mici le puteti servi separat ca aperitiv cald.
Crespelle sint o baza pe care va puteti exercita imaginatia schimband umplutura cu alte combinatii dupa propriile preferinte: ton cu sos de rosii, rag├╣, bacon cu mazare, patru feluri de branza (quatro formaggi), mix de legume trase la tigaie, creveti si fasole verde, cascaval cu spanac si mai adaugati voi ;)

Related Posts

No comments:

Post a Comment

Subscribe

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou