Feb 17, 2014 / No comments

Tarta de morcovi si migdale

     (fotografia lasa de dorit, am taiat tortul mult prea cald, din cauza vitezei, insa rezultatul e insa  garantat :)  )

Un tort rapid si de sezon, totodata delicat si fara mare continut caloric, creat plecand de la dulceata morcovilor. O reteta italiana inspirata din traditia taraneasca, optimizata usor de mine, in raport de cea traditionala. Nu e un tort de aniversare, e un tort de zi cu zi, facut in casa, se poate consuma de dimineata pana seara. E perfect la cafea, pentru un brunch de duminica, e perfect si la pachet, seara ca desert usor cu un pahar de vin alb demidulce, il pot manca fara limitari si copiii. Varianta italiana prevede migdale, insa cum in Romania nucile sunt mult mai la indemana, puteti incerca ambele variante si daca cea cu nuci se dovedeste la fel de buna, o puteti repeta pe  aceasta din urma. Eu le fac alternativ, nu pentru ca as fi o persoana indecisa, dat fiind ca imi plac ambele :)

50 g faina normala de panificatie 00
150 g zahar ( puteti varia dupa preferinte)
4 oua
200 g migdale (nuci) date prin masina (mixer)
200 g morcov dat pe razatoare (mixer)
10 g amidon de porumb (1 lingurita cu varf)
1 lingura suc de lamaie
1 praf de copt
aroma de migdale daca folositi migdale, rom daca folositi nuci, ambele se combina foarte bine cu dulceata morcovilor

E extrem de simplu de realizat. Inainte de orice altceva, migdalele (nucile) trebuie maruntite, la fel si morcovii. Folositi o masina traditionala de nuci sau un mixer; pentru morcovi, mixerul sau razatoarea.  Important e sa fie maruntite fin, dar nu chiar la stadiul de faina, comparabil cu dimensiunea bobului de orez, morcovii, ceva mai fin migdalele (nucile).
Ouale: se separa albusurile de galbenusuri se monteaza fiecare separat, ca in reteta clasica de pandispan, folosind mixerul. Albusurile se bat spuma cu sucul de lamaie, pana spuma se tine de lingura, semn ca e suficient. O puneti in frigider pana o incorporati in compozitia finala.
Galbenusurile le bateti cu zaharul, pana obtineti clasica spuma galbena in care granulele de zahar nu se mai simt, la fel ca la un simplu pandispan. Peste spuma de galbenusuri adaugati pe rand faina, migdalele (nucile), morcovul, amidonul de porumb, praful de copt, aroma. La final, adaugati putin cate putin albusurile spuma si amestecati PE VERTICALA foarte usor, trebuie sa se omogenizeze fara sa se taie albusurile. Asta a fost tot. Turnati compozitia finala intr-o tava rotunda de 28-30 cm diametru, tapetata cu unt si faina. Se coace la cuptor incalzit la 180 grade timp de 30-40 min, in functie propriul cuptor. Il lasati sa se racoreasca putin in tava, apoi in transferati pe un platou. Atentie, e foarte delicat, trebuie manipulat cu grija.
Puteti inlocui cu succes migdalele cu nuci sau nuca de cocos rasa.




Related Posts

No comments:

Post a Comment

Subscribe

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou