Dec 21, 2013 / No comments

Risotto pere & gorgonzola


Pere-gorgonzola e o combinatie de arome la care initial avea acces doar nobilimea piemonteza. A rezistat in timp iar astazi, dupa democratizarea gusturilor, a devenit un clasic al bucatariei din nordul Italiei. Forma clasica in care se regaseste e risotto pere - gorgonzola, orezul fiind si el un alt produs cu care agricultura piemonteza de azi se mandreste. Totodata, ca orice risotto, e un fel rapid, simplu, satisface si e echilibrat nutritiv - contine carbohidrati din orez,proteine si grasimi din branza, saruri si vitamine din fructe si ceapa. Nici costul nu e exagerat, gorgonzola fiind singurul ingredient de import in Romania.

Pentru 2 portii avem nevoie de:
150 - 200 g orez (in Italia cel mai indicat e Carnaroli, cu bobul de dimensiuni mari)
1 ceapa
2 pere coapte
50 g gorgonzola
2-3 linguri ulei de masline
1 pahar vin alb
1/2 litru supa de legume
sare, piper dupa preferinte

Ceapa se toaca foarte marunt si se caleste in ulei intr-o tigaie antiaderenta, amestecand continuu la foc mediu, timp de 1-2 minute. E esential sa nu-si schimbe culoarea. Peste ea se adauga orezul, se calesc impreuna amestecand, pana cand orezul devine transparent (ceea ce indica faptul ca amidonul continut a "atacat" de uleiul cald si va incepe sa se transforme). Se stinge cu vinul alb, se intensifica flacara a.i. alcoolul sa se evapore. Se adauga perele taiate marunt. Dupa evaporare, flacara se da la minim si se adauga treptat cate un polonic de supa de legume, amestecand permanent. In timp ce fierbe incet se presara putina sare, care va completa sarea din branza, deci nu exagerati.

E gata cand bobul de orez e moale dar nu a inceput sa se umfle. In general, dureaza18-20 de minute pana e gata. In final, cu flacara stinsa, se adauga gorgonzola in cuburi si se amesteca pana cand se incorporeaza si nu se mai vede.

Tip: Cum se face supa de legume (stock)

Se fierb 1 ceapa, 1 morcov, 1 tulpina de telina (daca e radacina, echivalentul in volum a jumatate de morcov) in 2 litri de apa, timp de o jumatate de ora. Cea mai simpla metoda pentru a-l avea la indemana cand ne grabim : se congeleaza in sticle de plastic de jumatate de litru, in dimineata zilei in care vrem sa-l folosim in scoatem din congelator si il punem in frigider sau il lasam la temperatura camerei si in cateva ore se dezgheata.
Legumele ramase se pot consuma ca salata sau orice altceva va vine in cap :)
Related Posts

No comments:

Post a Comment

Subscribe

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou