Dec 20, 2013 / No comments

Tort de mere de lins pe degete




Ne inarmam cu:

100 g unt
20 ml ulei de floarea soarelui
3 oua
150 ml lapte
250 g faina trecuta prin sita
125 g zahar (+ 3 linguri care se folosesc pentru mere)
1 praf de copt
1 plic zahar vanilat
1 lamaie-coaja rasa
1 varf de lingurita de sare
4 mere mari

Incepeti cu merele:
Se elimina cotorul si se decojesc, evident dupa ce se spala si se dezinfecteaza cu dezinfectant alimentar, ca orice fruct sau leguma ingerate. Se taie fiecare mar in patru, apoi din fiecare sfert se obtin 3-4 felii. Care se stropesc cu o lingura de zahar si te tin in frigider pana la destinatia finala.
In paralel, cojile si cotoarele se fierb in 100 ml apa cam 10 minute, apoi se strecoara, se adauga 1 lingura cu varf de zahar, se mai fierbe 1 min, timp in care se dizolva zaharul, siropul se da la rece, ne va folosi ceva mai tarziu.

Blatul:

Se mixeaza intr-un vas inalt de plastic untul cu ouale, apoi zaharul si sarea, apoi faina si laptele, alternativ, putina faina, putin lapte si tot asa, apoi in final coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat si praful de copt. Compozitia trebuie sa fie omogena si relativ moale. Un secret: respectand proportiile, e imposibil sa iasa altfel :))))

Se torna intr-o tava clasica de 28 cm diametru, imbracata in hartie pentru copt. Deasupra compozitiei se aseaza circular feliile de mere, de la exterior spre interior, intr-o forma care sa va satisfaca estetic :))) , cel mai simplu e in forma de raze de soare. Jumatate din felie trebuie sa intre in compozitie si jumatate deasupra. 

Cuptor static, adica neventilat, preincalzit, 180 de grade timp de circa1 h, in functie de propriul cuptor.
La final, imediat dupa ce o scoateti din cuptor, siropul obtinut inainte se distribuie usor pe toata suprafata tortului, inca in tava.
Se acopera si se lasa sa la rece. Cine rezista. Cine nu, cam peste minim o ora il poate gusta :).  Evident, dupa ce se scoate din tava si se aseaza pe un platou. Durata totala de lucru de circa o ora si jumatate, costul e in media unui tort simplu, dat fiind ca nu exista ingrediente iesite din comun. E genul de tort ideal pentru mic dejun, brunch, dar si desert seral de-a lungul saptamanii. Enjoy!
Related Posts

No comments:

Post a Comment

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou