Jan 30, 2014 / No comments

Minitarte de orez in forma de muffin umplute



Orezul e unul dintre cele mai versatile alimente pe care oamenii de pe toata planeta le au la indemana, putem face cu el de la aperitive la desert, exista si faina de orez, ca sa nu mai vorbim de sake, otetul de orez si tot ce se mai obtine din el. Eu am incercat sa experimentez azi o formula noua, cu o aroma insa destul de cunoscuta, ca sa nu risc prea mult, dat fiind ca e o premiera. Formele de muffin le-am tapetat cu orez fiert si aromatizat, apoi am completat interiorul cu un sos de rosii si alte legume, parmezan si bacon. In aceasta formula, aromele se concentreaza mai bine in interior, fara sa se iroseasca nimic. Asortate cu o salata, pot fi un perfect apetizer. Experimentul a reusit de minune. O sa ma gandesc zilele viitoare cum as putea sa dezvolt ideea si sa variez umplutura. E rapid, usor de facut, nu presupune mari tehnici, cu ingrediente simple, insa rezultatul final e mult mai mult decat suma lor.

Cantitati pentru 6 forme de circa 150 ml fiecare

200 g orez
100 g suc de rosii
1 ceapa medie
1 morcov
1 bucatica telina de marimea morcovului
1 cutie 100 g mazare (sau congelata)
1 lingura unt
4 cateva linguri de lapte
2 linguri de ulei de masline
parmezan ras (puteti experimenta si cu cascaval)
cuburi de bacon
sare, piper, ardei iute, nucsoara

Incepem fierband orezul in 400 ml apa cu un varf de cutit de sare (1 volum de orez la 2 volume de apa). Cand a absorbit toata apa, il luam de pe foc, ii adaugam 1 lingura de unt si 4 linguri de lapte, un praf de piper, un praf de nucsoara si amestecam, usor sa nu se rupa boabele de orez.

Adaugam imediat o mana de parmezan ras (cascaval), amalgamam usor si lasam deoparte sa se racoreasca.


Separat, intr-o tigaie antiaderenta calim in ulei de masline ceapa,  morcovul si telina taiate marunt. Le calim timp de 5 minute la foc mediu, amestecand si fiind atenti sa nu se arda.



Cand au prins o usoara crusta, fara sa se schimbe la culoare, adaugam sucul de rosii, amestecam si acoperim cu un capac. Lasam asa circa 30 de minute, controland sa nu se arda. In mod normal nu e nevoie de sare, pentru ca urmeaza sa completam cu ingrediente care au sare in exces.



Trecuta jumatatea de ora, adaugam mazarea, clatita sub jet de apa, le mai fierbem impreuna cam 10 minute, pana scade bine sosul si nu mai are lichid.



Separat, calim cuburile de bacon si apoi le adaugam, impreuna cu inca putin parmezan ras, omogenizand. Completam cu un praf de paprika iute si, daca e nevoie, cu sare.


Trebuie sa rezulte cam asa:


Acum, tapetam formele de muffin cu orezul care intre timp s-a racit si a devenit compact. Cel mai simplu e sa folositi o lingurita. Formele e suficient sa le ungeti cu unt sau ulei, nu e nevoie de pesmet sau faina. Cam asa, imperfecte sunt perfecte :), timpul e pretios:



Acum, umpleti interiorul cu sosul din tigaie, cu atentie astfel incat nivelul sosului sa fie putin mai scazut decat al orezului, astfel incat sa il putem acoperi cu orezul de pe margini:



Acum cu aceeasi lingurita acoperiti sosul,cum am zis deasupra, ridicand usor stratul de orez de pe peretele formei deasupra sosului. Nici acum nu trebuie sa iasa perfect, e suficient ca sosul sa fie cat de cat compactat si eventualul lichid sa ramana inauntrul compozitiei:


Le dam la cuptor circa 30 min, cu 5 minute grill la final, inainte sa le scoatem:


Cand s-au racorit putin, le desprindem usor de pe marginile formei cu un cutit ascutit, cu atentie sa nu zgariem forma de muffin, dar nici sa nu distrugem minitarta. Trebuie sa mearga usor, pentru ca am tapetat cu ulei. Eu am asortat fiecare minitarta cu putina salata verde, se imbina perfect. Maximul de voluptate e cand o taiati in doua, direct cu furculita, nici macar nu e nevoie de cutit.




Related Posts

No comments:

Post a Comment

Subscribe

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou