Jan 29, 2014 / No comments

Supa italiana traditionala din leguminoase si cereale



La zuppa, un cuvant aproape magic in zilele friguroase de iarna. E corespondentul supei sau ciorbei nationale romanesti, cu amendamentul ca e mult mai densa si mai consistenta. E un fel traditional, nascut din nevoia de a consuma ceva cald, simplu dar cu un bun aport nutritional, folosind ceea ce se gasea traditional si din abundenta la casa omului (taranului) : leguminoase, cereale, produsele gradinii.
Aveti nevoie de circa 2 ore ca sa preparati supa descrisa mai jos, insa merita timpul investit, pentru ca o puteti consuma timp de 2-3 zile, conservand-o in frigider. Daca va plictisiti, o puteti imbogati in zilele urmatoare cu parmezan sau branza peccorino rasa, cuburi de bacon prajite, ierburi aromatice proaspete etc. Peccorino este un tip de branza invechita, din lapte de oaie, in Italia exista mai multe varietati regionale. Seamana destul de bine cu casul de oaie din Romania, uscat si putin sarat, dat pe razatoare.

Cantitatile de mai jos sunt corespondentul unei oale de 3 litri, tipica unei familii, daca intentionati sa faceti mai putin reduceti-le la jumatate. De asemenea, puteti varia tipurile si cantitatile de leguminoase, eu gasesc aceasta formula una dintre cele mai echilibrate. Puteti, de asemenea, inlocui arpacasul cu orz decorticat, mei, orez (daca le modificati, atentie la timpii de fierbere, nu sunt aceiasi).



100 g naut
100 g fasole alba
100 g fasole de alt tip, de care aveti la indemana
100 g linte (mi-a scapat din poza...)
100 g arpacas
1 catel de usturoi
1 ceapa
1 morcov
1 bucatica telina de marimea morcovului circa
cateva linguri ulei, de floarea soarelui sau de masline
rozmarin proaspat
sare, piper
*in varianta taraneasca se prepara cu supa de legume, insa fiind deja in joc multe ingrediente obtinem un rezultat foarte bun folosind doar apa

E important ca in seara  dinaintea pregatirii supei sa puneti fiecare dintre leguminoase la inmuiat in apa cu putin bicarbonat de sodiu. Vor fierbe mult mai repede, iar bicarbonatul imprima supei o mai buna digeribilitate. Asadar, nautul intr-un vas, tipurile de fasole in altele. Lintea nu, pentru ca fierbe mai repede.
Inainte sa le gatim, le clatim bine sub jet  de apa intr-o strecuratoare.
Acum pornim. De preferinta o oala de fonta, aluminiu sau inox, in care puteti cali legumele usor si apoi continua fierberea. Daca nu aveti, le caliti intr-o tigaie antiaderenta si apoi le transferati intr-o oala de fierbere. Eu am facut in prima varianta, intr-una de inox (info : vasele de inox se folosesc mai mult in bucataria domestica, in cele profesionale se prefera aluminiul, pentru ca e mai rapid si mai usor de intretinut).

Calim direct in oala, asadar, la foc mediu, catelul de usturoi intreg, il intoarcem pe toate partile pret de 1 minut, apoi peste el adaugam ceapa taiata marunt, o calim intai doar pe ea 2 minute, apoi adaugam morcovul, telina si le mai calim impreuna 2 minute.



Continuam adaugand sare,  piper dupa gust, o ramura mica de rozmarin, eliminam usturoiul, turnam peste ele putina apa calda, circa un polonic, si fierbem alte 5 minute la foc mediu.


In continuare, adaugam leguminoasele si cerealele din reteta. Intai nautul si fasolea, dupa circa 30 min si lintea si arpacasul, pentru ca fierb mai repede. Se acopera cu circa 2 litri de apa calda si se lasa la fiert la foc foarte mic, oala acoperita. Se controleaza si se amesteca din cand in cand, eventual se completeaza cu apa, daca a fost absorbita intre timp.




In final, supa trebuie sa rezulte cam asa:


Eu am adaugat in farfurie putin patrunjel verde, piper si granule de toast de paine& nuca, asa ca in reteta de zilele trecute http://mammalapasta.blogspot.it/2014/01/paste-cu-sardine.html. Impreuna cu o felie de paine toast.
O varianta pe care eu am experimentat-o in Romania: la supa obtinuta am adaugat bors de putina si am facut practic o ciorba romaneasca din leguminoase si cereale. Asa ca daca iubiti gustul mai acrisor puteti incerca asa, sau, ca alternativa, cu putin suc de lamaie sau smantana fermentata direct in farfurie.


Related Posts

No comments:

Post a Comment

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou