Jan 13, 2014 / No comments

Salata de inspiratie mexicana cu quinoa


Hola amigos! :) O salata de iarna de inspiratie mexicana care se poate conserva 2-3 zile in frigider. De regula, o salata servita ca fel de mancare presupune o baza din cereale. Despre baza in bucatarie am mai explicat aici http://mammalapasta.blogspot.it/2014/01/orez-gratinat-cu-legume.html. Se pot folosi in general, pentru orice tip de salata, paste fierte si racite, orez, grau, orz, cous cous, bulgur, mei etc sau cartofi, care sunt tot o baza, desi nu sunt cereale, insa contin preponderent amidon, ca si cerealele. Eu am optat sa folosesc quinoa, care e o pseudocereala (ca si amarantul) si provine tot din America Latina, ca si salata de inspiratie mexicana din reteta de mai jos. Ambele reprezinta o importanta sursa de proteine vegetale, iar quinoa se gaseste practic peste tot si se pune problema cultivarii ei la scara planetara, data fiind adaptabilitatea la tipuri de clima dificila.




Ingrediente pentru 4 portii:

100 g fasole neagra, fiarta in maniera clasica
100 g ton din conserva
100 g boabe de porumb din conserva
1 ardei gras proaspat
100 g quinoa (se poate inlocui cu orice cereala)
sare, ardei iute, ulei de floarea soarelui

Cum se poate usor intui, e extrem de simplu de preparat, odata ce am fiert fasolea si quinoa.
Fasolea se fierbe cum am explicat aici http://mammalapasta.blogspot.it/2013/12/paste-cu-fasole-yammy-yammy-yammy.html . Quinoa se fierbe astfel : 100 g quinoa in 200 ml apa cu un varf de lingurita de sare, se adauga cand apa incepe sa fiarba si se tine pe foc timp de 10 minute. Se scurge si se raceste.
Ardeiul se taie in cubulete mici, de marimea boabelor de porumb.
Intr-un bol se marunteste tonul din conserva scurs de lichid, peste el se adauga ardeiul taiat, boabele de porumb scurse si ele de lichid, boabele de fasole si quinoa reci.
Se condimenteaza dupa gust cu ulei de floarea soarelui (sau porumb), sare si ardei iute. Daca vreti sa conservati o parte in frigider e preferabil sa condimentati doar cat consumati, iar restul la moment.
Daca ii scoateti tonul, devine un fel perfect vegan echilibrat nutritional.


Related Posts

No comments:

Post a Comment

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou