Feb 21, 2014 / No comments

Risotto cu praz si ciuperci




In versiunile de sarbatoare, varianta ideala e cu porcini/hribi. In versiunea de zi cu zi, ciupercile champignon sint perfecte pentru o mancare simpla, rapida, lejera si gustoasa si care poate constitui un fel unic. Un pranz sau o cina completa, adica. In mai putin de jumatate de ora va puteti aseza la masa, daca aveti si un vin alb usor alaturi e perfect.

2 portii

180-200 g orez
200 g ciuperci
100 g praz
1 ceapa
50 ml
4 linguri ulei de masline
1 lingura unt
50 ml vin alb
50 g parmezan ras
500 ml supa de legume*
sare, piper, patrunjel verde

Atentie la pasii de parcurs, la risotto e putin loc de experimente, trebuie urmate corect instructiunile:
Curatam repede ciupercile si prazul si le taiem relativ mari, pentru ca apoi fierband se restrang. Curatam si ceapa si o tocam cat mai marunt.
Apoi, intr-o tigaie antiaderenta, sau una de inox/aluminiu, incepem sa calim ceapa in ulei la foc mediu. Dupa ce s-a calit 2-3 minute, atentie sa nu se arda, adaugam orezul si amestecam bine pana devine transparent:


Apoi, marim repede flacara si stingem cu vinul alb, pastram focul mare pana alcoolul din vin se evapora, apoi micsoram. Astfel se extrage din bobul de orez amidonul care da cremozitatea oricarui risotto:


Acum, micsoram flacara pana la nivelul mediu si adaugam ciupercile si prazul taiate:


Le amestecam pana se calesc putin si ciupercile si prazul, apoi la foc mediu spre mic incepem sa adaugam putin cate putin din supa de legume, care va fi absorbita de orez incet incet. Totodata, adaugam si circa jumatate de lingurita de sare. Supa trebuie adaugata cand cea dinainte a fost absorbita, cate un polonic o data. E gata dupa aproximativ 18 minute, cand orezul s-a inmuiat, nu mai prezinta pete mici de amidon, dar nu e umblat, adica al dente. Stingem focul si adaugam untul si parmezanul ras, optional si putin patrunjel tocat si sare:


Amestecam bine si obtinem forma finala a risotto:


Mai adaugam putin parmezan si patrunjel in farfurie, dupa gust, piper si e gata. Trebuie consumat cald, la moment. Conservat pentru a doua zi, bobul de orez se umfla si nu mai are aceeasi textura, valabil pentru toate versiunile de risotto.


* aici aveti procedura pentru prepararea supei de legume http://mammalapasta.blogspot.it/2013/12/risotto-pere-gorgonzola.html . Ca sa o aveti la indemana cand sinteti in criza de timp sau cu foamea la maxim, puteti face mai multa odata si o conservati in congelator, portionata. Cand o folositi, sint suficiente 2 ore circa si se decongeleaza.
Related Posts

No comments:

Post a Comment

Subscribe

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou