Mar 4, 2014 / 2 Comments

Paste fusilli cu mere, gorgonzola, nuci



Cand sinteti in pana de idei si de timp, va puteti baza pe aceasta reteta, e un evergreen, nu dezamageste niciodata. Extrem de rapid de preparat, cu ingrediente simple. Gorgonzola poate parea scumpa, insa cantitatea folosita e mica. Gorgonzola in general e o branza foarte concentrata, se consuma cu masura.
Combinatia pere&gorgonzola e una clasica, in zona de nord a Italiei, cea cu mere face parte din bucataria recenta, usor fusion, insa e la fel de reusita. Gustul puternic de gorgonzola se echilibreaza extrem de bine cu dulceata merelor.

Pentru 2 portii:

200 g fusilli sau alte paste scurte
60 g gorgonzola dulce (40 g gorgonzola picanta, adica cea mai uscata, se gaseste mai frecvent in Romania, in lipsa, orice branza cu mucegai/ blue cheese )
2 linguri unt
2 mere
2 nuci
1 lingura parmezan ras
sare, piper, scortisoara

Punem pastele la fiert intai, conform indicatiilor de pe pachet, avand grija sa le lasam al dente, dar nu prea mult, tinand cont de faptul ca ulterior nu mai fierb impreuna cu sosul.
In paralel, intr-o tigaie antiaderenta calim in unt cele doua mere curatate de coaja si taiate cubulete mici:


 Le calim circa 6-7 minute la foc mediu spre iute, amestecand des si picurand apa atat cat sa nu se arda, adica 1-2 linguri de fiecare data cand se usuca.  Cel mai bine e sa folositi apa din apa in care fierb pastele. Merele trebuie sa se inmoaie dar nu sa se dezintegreze total:



Peste ele, adaugam gorgonzola taiata bucatele mici, 3 linguri de apa din apa in care fierb/au fiert pastele, se mai amesteca impreuna la foc mic pana cand devine aproape lichida:


Peste sosul obtinut turnam pastele fierte si scurse bine de apa si amestecam, oprind focul:


In timp ce asteptam merele, cele cateva minute, punem nucile faramitate la prajit, intr-o tigaie mica la foc foarte mic, pana se rumenesc putin - atentie sa nu se arda, sint suficiente 2 minute, presarand peste ele putina scortisoara si putin piper in timp ce se prajesc:


Cu granulele de nuca obtinute ce facem? Le presaram in farfurie, peste paste. Scortisoara intregeste aroma merelor, piperul accentueaza gustul usor picant al branzei gorgonzola, iar nucile prajite completeaza intregul, impreuna cu o lingura de parmezan ras. Echilibrul intre toate aromele e perfect.

Related Posts

2 comments:

  1. Chiar eram in pana de idei, acum odata cu postul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciao, Silvia ! Sint super rapide si super bune. Multumesc ca ma urmaresti :) Am avut niste zile mai aiurite dar acuma am reintrat in normal...Pe curand

      Delete

Subscribe

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou