Mar 26, 2014 / No comments

Crochete de orez umplute - arancine



Le arancine, un finger food perfert, se numesc asa pentru ca aduc a portocale= arance. Sint una dintre cele  mai cunoscute specialitati siciliene, fac parte din bucataria traditionala siciliana dar in prezent au devenit un finger food foarte cunoscut in toata Italia. Se vand gata facute si, deopotriva, se fac si se mananca in familie sau cu prietenii, insotesc de minune orice bere. Raman demne de a fi consumate si a doua sau chiar a treia zi, la birou sau in cine stie ce alta imprejurare.
Nu e cea mai sanatoasa reteta din lume, pentru ca in final se prajesc, e drept, foarte putin, insa tocmai facandu-ne o regula din a manca sanatos si corect, putem din cand in cand face cate o mica exceptie. Exceptiile sint binevenite din cand in cand, pentru a reconfirma regula :)

Practic, sint niste bile mai mari din orez fiert si aromatizat, al caror interior se umple cu diverse umpluturi. Cele mai intalnite sint mozzarella&prosciutto cotto sau sos ragu bolognese amestecat cu boabe de mazare prefiarta. Eu de data asta am facut o combinatie sos de rosii, mozzarella, bacon, pentru ca asta aveam la dispozitie, si varianta asta a fost apreciata :)

pentru 10 bucati:

150 g orez obisnuit
3 linguri parmezan ras (puteti incerca si cu cascaval neafumat)
1 lingura de unt
un varf de cutit de sofran ( curcuma, in lipsa)
nuscoara
piper
sare
mozzarella, bacon, sos de rosii, in total 100 g, pentru umplutura
1 ou
faina
pesmet
ulei de floarea soarelui pentru prajit

Procedeul nu e complicat, insa trebuie sa respectati intocmai indicatiile de mai jos. Si mie mi-a trebuit ceva timp ca sa reusesc sa le fac fara defecte :)

Incepeti prin a fierbe orezul, fara sa il spalati, pentru ca avem nevoie ca tot amidonul sa ramana in compozitie. Regula pentru fierberea orezului este 1 volum orez la 2 volume apa. Infierbantati apa si abia cand fiebe adaugati orezul si lasati focul mic. Nu uitati sa adaugati un varf de lingurita de sare cand fierbe.
Cand orezul a absorbit toata apa si e gata (usor al dente, nu trebuie ca bobul sa fie foarte umflat cu apa, atentie), il amestecam cu parmezan, unt, praful de sofran, nucsoara, piper, amalgamam bine si il lasam putin sa se racoreasca. Insa, din nou atentie, nu foarte mult, e suficient 10-15 minute, cand ii dam forma trebuie sa fie cald inca, pentru a fi maleabil. Asa arata amestecat cu tot ce ii trebuie si racorit:



In acest timp, pregatim umplutura, taind bucatele mici baconul, mozzarella si amestecand cu sucul de rosii:



 In continuare, pregatim in trei vase diferite ce ne trebuie pentru a le praji: intr-un vas faina, in alt vas un ou batut bine, in al treilea, pesmet:


Cum se da forma

Intre timp, orezul e gata de a fi modelat. Cu mainile, folosind o lingura. E important sa aveti alaturi un vas cu apa in care sa udati degetele, astfel incat orezul sa nu se lipeasca de maini.
Incepem prin a lua cu o lingura din compozitia de orez o cantitate mica, careia ii dam, pe cat posibil, o forma concava:





Apoi, cu o lingurita, luam din amestecul pentru umplutura si umplem golul:


Apoi, luam iar o cantitate mica de orez cu lingura, cu care acoperim umplutura si inchidem cat mai bine, dand o forma rotunda, cu mainile:



Acum, bila obtinuta trebuie prajita foarte rapid, in ulei incins. Ca sa o prajim, trebuie sa le trecem, in ordine, prin faina, ou, pesmet, in vasele pe care le-am pregatit anterior. Inainte sa o prajim, sfera de orez trebuie sa fie bine sigilata la exterior cu faina, ou si pesmet, ca sa nu se desfaca in ulei. Asa trebuie sa arate inainte de a le praji:




Se pot praji fie intr-o tigaie inalta speciala pentru prajit, umpluta pe trei sferturi cu ulei, fie intr-o friteuza. Sfatul meu, cand le prajiti, este sa faceti mai multe odata, cat incap in tigaie sau in friteuza, si sa le prajiti in serii, nu una cate una, pentru ca veti castiga foarte mult timp. Pentru prajit, ca sa stiti cand uleiul este suficient de cald, este urmatoarea: incercati cu un betisor pentru frigarui si daca vedeti ca in jurul lui se formeaza mici bule de aer in ulei, inseamna ca uleiul e gata pentru prajit. E esential ca uleiul sa nu fie nici prea cald, pentru ca se ard prea tare la exterior, nici prea rece, pentru ca vor absorbi mult ulei, or crochetele trebuie sa iasa uscate. Cand le scoateti, le lasati intai pe hartie de bucatarie, care absoarbe orice mic exces de ulei, apoi le asezati pe un platou.
Iata rezultatul final:


Se pot consuma ca atare sau cu salata si un sos rece, dupa preferinte.

Related Posts

No comments:

Post a Comment

Subscribe

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou