Apr 30, 2014 / 9 Comments

Fettucine cu creveti si dovlecei cu aroma de curry



Un fel de paste consacrat in Italia, are o mie si una de versiuni, in functie de gustul personal si de ce avem la indemana. Eu am adaugat la reteta clasica o usoara aroma de curry, care aminteste de India, unde crevetii si curry sint o combinatie obisnuita. In plus, gustul puternic al crevetilor se echilibreaza mai mult decat bine cu cel neutru al dovleceilor si cu prospetimea lor, ambele fiind puse in evidenta in combinatia cu curry. Fiind insa dulci, avem nevoie de ceva care sa contrabalanseze: stingem sosul cu putin vin alb. Asta e tot, in linii mari. E un fel de paste pe care il puteti pregati in circa un sfert de ora, crevetii se pot folosi fara a fi decongelati, daca va grabiti. Daca nu va grabiti, e mai bine sa ii decongelati si scurgeti, uneori contin conservanti chiar si sub forma congelata.
Totodata, mai ales pentru amatorii de crustacee, e un fel de paste cu care mergeti la sigur si il puteti consuma si rece, a doua zi. Daca mai ramane ceva.

2 portii

200 g paste lungi si late ( de preferinta fettucine, tagliatelle sau linguine)
200 g creveti (congelati ok)
200 g dovlecei ( 1 dovlecel mediu)
1 ceapa
3 linguri ulei de masline
1 pahar cu vin alb
2 linguri smantana dulce (eu prefer vegetala)
sare
piper
curry - 1 varf de cutit
erba cipollina/patrunjel/marar verde tocat marunt

Incepeti prin a fierbe pastele, conform indicatiilor, pastrandu-le al dente. Cand sint gata, le strecurati, le clatiti cu apa rece si le tineti la indemana.*   Eu am ales fettucine, pentru ca sint mai late si echilibreaza mai bine aroma generala a sosului. Deopotriva de bine merg si tagliattele sau linguine, mai putin spaghetti, care sint mai potrivite pentru sosurile mai lichide. Pastele se fierb asa: 100g paste in 1 l de apa + 1 lingurita rasa de sare, deci la 2 portii, 2 litri de apa, 2 lingurite sare. La prima vedere, pare multa sare, insa pastele absorb atat cat trebuie ca sa aiba gust, mare parte ramane in apa si se arunca, insa asta e proportia potrivita daca vreti sa nu gresiti.


 In timp ce se fierb pastele, facem sosul. Calim ceapa tocata marunt intr-o tigaie antiaderenta, in ulei, circa 2-3 minute, la foc mediu:


Peste ea adaugam impreuna crevetii si dovleceii, avand timpi de fierbere similari. Crevetii- clatiti inainte in apa rece, indiferent daca sint sau nu decongelati, dovleceii - taiati julienne. intai felii transversale lungi de circa 1/2 cm, apoi pe latime:


Le invartim putin la foc iute cu o lingura de lemn si stingem cu vinul alb, pastrand focul iute pana alcoolul din vin se evapora:


Le fierbem apoi la foc mediu circa 6-7 minute, adaugand, eventual, cateva linguri din apa de la paste, in cazul in care sosul se usuca prea tare. Dupa respectivele minute, adaugam sare, piper, curry - 1 varf de cutit, adica foarte putin, nu trebuie sa fie dominant, asta e micul secret :), si smantana dulce, le amestecam pe toate la acelasi foc mediu inca un minut si e gata:


Adaugam peste sos pastele scurse de apa, amestecam asa incat sa se amalgameze bine si e gata. In farfurie putem decora cu patrunjel verde, marar, erba cipollina, ce va place cel mai mult si/sau ce aveti la indemana:




*Tips: Dupa scurgere, daca tineti pastele mai mult de cateva minute pana le adaugati la sos, e bine ca imediat dupa ce le scurgeti sa le stropiti cu cativa stropi de ulei si sa le amestecati usor pentru a distribui uleiul peste tot. Asta le va impiedica sa se lipeasca intre ele.




Related Posts

9 comments:

  1. O alta reteta apetisanta si accesibila. Felicitari!

    ReplyDelete
  2. Am gasit la magazin paste Pappardelle. Sunt deosebite de Tagliatelle?

    ReplyDelete
  3. Ciao, Silvia, ma bucur ca iti place. Pappardelle sint bune, sint putin mai mari (largi) decat fettucine.
    Succea si pofta buna! :)

    ReplyDelete
  4. Ordinea de marime de la mare la mic:
    pappardelle
    fettucine
    taglaittelle
    tagliolini
    linguine
    spaghetti

    fiecare dintre ele are dimensiuni variabile, intr-o limita

    stiu ca pare complicat, important e ptr reteta asta sa folosesti una dintre categoriile de dimensiuni mai mari, adica nu spaghetti

    ReplyDelete
  5. Multumesc mult, Mihaela! Am sa-mi fac un afis in bucatarie cu aceasta ordine, c-a s-o retin mai bine!
    Ar trebui sa renunti la filtrul de verificare a comentariilor, ingreuneaza mult.

    ReplyDelete
  6. Nu am filtru, Silvia, e free pentru oricine sa comenteze. Nici nu-i vad sensul, dealtfel. . .Ai facut reteta cu creveti?

    ReplyDelete
  7. Mihaela, dupa ce scriu comentariul, imi apare un filtru, cu cifre sau litere care sa verifice daca esti robot sau nu. Din editare, poti scoate acest filtru fiind greoi si inutil.
    We asta vin nepotii cu creveti, nu gasesc la mine in oras. Am cumparat in schimb zuchini de la piata!

    ReplyDelete
  8. Ciao, Silvia, am fost putin prinsa cu niste probleme, de asta raspund tarziu, scuze. . . O sa mai verific, desi mi se pare ciudata faza cu filtrul, o sa vad insa care e problema. . . te imbratisez, intre timp :)

    ReplyDelete
  9. Silvia, unii spun ca si lor le cere cod de autentificare, altii, spun ca nu le cere nimic. O sa incerc sa remediez, oricum. Pe curand :)

    ReplyDelete

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou