Apr 29, 2014 / 2 Comments

Tort semifreddo din iaurt si cozonac cu sos cald de ciocolata



Nu stiu altii cum sint (... intuiesc :) ), dar eu cand ma gandesc la casa parinteasca si la cantitatile industriale de cozonac ce ramaneau dupa Paste...am incercat sa gasesc, asadar, o solutie pentru a recicla cozonacul intr-un mod mai creativ, altfel decat clasicele torturi din blat de cozonac. Totul, si in ideea de a crea ceva potrivit pentru anotimpul calduros, mai ales ca se poate conserva in congelator timp de 1 luna si consuma cand vine cu adevarat vara.

Pentru un maximum de practicitate, am ales ca forma  o tava clasica  de cozonac, paralelipipedica, in care vom pastra tortul in congelator, tapetata cu folie de plastic pentru a putea extrage tortul inghetat si taia in felii si a-l putea repune in aceeasi forma in congelator in continuare. Practicitatea vine si din faptul ca taiem cat avem nevoie si restul conservam in continuare, nefiind astfel conditionati de timp in a-l consuma. Cel mai bine e sa pregatiti inainte tava, ca sa o aveti la indemana cand trebuie sa o umpleti cu compozitia tortului - cu tortul trebuie sa ne miscam rapid, o sa vedem mai jos de ce :) .

Cantitati:

1/2 cozonac circa
200 ml iaurt
200 ml smantana (panna dolce)
200 g zahar
100 ml cafea fara zahar
ciocolata neagra, cateva linguri de lapte, pentru sosul cald preparat si servit la moment

Procedeul e simplu: inainte de toate pregatiti cafeaua, ca o cafea normala pentru dimineata, o lasati sa se racoreasca si o filtrati.
Intre  timp, taiati cozonacul in bucati putin mai mari decat crutoanele de paine si le stropiti cu cafeaua. Secretul e ca bucatile de cozonac sa se umezeasca doar, fara sa se imbibe de cafea, evitand astfel sa se formeze bucati de gheata cand congelam tortul:


Lasam deoparte cozonacul si pregatim crema care urmeaza sa lege bucatile. Avem doua posibilitati: fie preparam direct inghetata din iaurt si smantana cu zahar, daca avem masina de inghetata - eu am procedat asa, folosind masina de inghetata:



... fie, daca nu avem masina de inghetata, batem cu mixerul separat smantana cu jumatate din zahar si iaurtul cu cealalta jumatate, ca atunci cand facem frisca. In final le amestecam si obtinem o crema pe care o dam la congelator pentru circa 1 h, adica pana cand incep sa se densifice, fara sa fie inghetata complet. In decursul acestei ore, e obligatoriu sa o amestecam din cand in cand energic, ca sa inglobeze cat mai mult aer si sa devina astfel cremoasa.*

Si intr-o varianta, si in cealalta, trebuie sa arate cam asa, adica un fel de inghetata doar pe jumatate inghetata:


In acel moment o scoatem si amestecam cat mai repede cu bucatile de cozonac. Cat mai repede pentru a nu redeveni lichid, pentru a evita, cum am mai spus, sa se formeze gheata in interiorul tortului. Dupa ce amestecam umplem tava tapetata cu folie de plastic, asa cum am povestit initial:


Pentru a putea fi consumat, tortul trebuie congelat minim cateva ore. Cand il taiati, il scoateti impreuna cu folia din tava, desfaceti folia lateral, il taiati in felii de circa 1 cm grosime cu un cutit sanatos, reinchideti pe laturi cu folia, iar ceea ce ramane pastrati in continuare in congelator:


Inainte de a-l consuma, lasati feliile circa 1 h  in frigider, pana cand nu mai e un bloc inghetat si se poate taia cu lingurita. Timpul e relativ, depinde de preferintele proprii, daca il preferati mai mult sau mai putin inghetat.
E obligatoriu sa il serviti cu un sos cald de ciocolata pregatit la moment. Topiti ciocolata neagra la bagne marie in cateva linguri de lapte si il adaugati peste tort, direct in farfurie:


Evident ca puteti pastra metoda si schimba aromele, adica puteti face cu crema de vanilie in loc de ciocolata, inghetata de lamaie etc etc. Eu v-am dat undita, voi pescuiti :)

* Tips: Aceasta e o procedura standard pentru a face inghetata sau sorbetto di limone atunci cand nu avem masina de inghetata.
Related Posts

2 comments:

  1. Ce bine arata ! Ai un super blog, il rasfoiesc de ceva vreme si e plin de inspiratie.
    Cu simpatie,
    Mihaela

    ReplyDelete
  2. Multumesc mult pentru apreciere, Mihaela, si ma bucur ca ti-a fost de ajutor ideea mea. Mai ales ca nu peste mult timp vine iar Pastele si o sa fim toti plini de cozonac...Sper sa pot reveni sa reiau postarile mai des cat de curand. Am avut si am o perioada foarte plina si complicata.

    ReplyDelete

Subscribe

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou