May 8, 2014 / 2 Comments

Inghetata home made cu nuci caramelizate



Fiindca am amintit acum cateva zile de masina de inghetata casnica, azi revin cu o reteta de inghetata home made creata de mine si cu cateva consideratii despre masinile de inghetata/gelatiera. Pentru ca mi s-au cerut detalii ... :) Inutil sa mai motivez de ce e util sa putem pregati inghetata asa cum vrem, cu ce vrem etc, acum cand vine vara...

In reteta mea eu am folosit nucile caramelizate ca aroma, ele se pot inlocui cu migdale, insa important de retinut reteta de baza a inghetatei  si procedura in sine, pentru ca nucile se pot inlocui cu fructe de sezon (cand optati pentru fructe de sezon, ele trebuie spalate, dezinfectate, apoi taiate in bucati cat mai mici si tinute circa 1/2 h la frigider cu putin zahar si eventual alte arome, inainte de a le incorpora in compozitia din gelatiera).
Reteta e simpla:

250 g iaurt (light sau cremos, cum preferati)
200 ml smantana dulce pentru frisca
200 g miez de nuca, curatat, prajit si maruntit usor (circa 25 bucati)
200 g zahar + 100 g zahar pentru caramel

Incepeti prin a pune la congelator in bol in care urmeaza sa amestecati totul, cand e gata. Bolul cat mai rece va face ca inghetata sa isi pastreze forma cat timp o lucram (cat mai rapid).

Continuati prin a praji usor nucile, fie pe aragaz intr-o tigaie antiaderenta pe flacara cea mai mica data la minim, amestecand continuu timp de cateva minute, pana prinde foarte usor culoare, fara a se arde, fie direct la cuptor, circa 1/2.
Odata prajite, le maruntiti usor, cu mixerul sau cu ce aveti la indemana (fiind uscate se maruntesc usor):


Apoi, 100 g zahar le caramelizati intr-o tigaie antiaderenta la foc mic, astfel incat zaharul sa devina brun si lichid, dar fara sa se arda:


Cand s-a lichefiat tot, punem peste el nucile prajite si amestecam timp de circa 1 minut:


In faza asta, foarte rapid, ca sa nu inceapa sa se raceasca, turnati totul pe o folie de hartie de copt (ca sa o putem desprinde dupa ce s-a racit):





Cand e rece, punem totul in mixer si mixam usor, trebuie sa se marunteasca dar sa ramana si bucati mai mari, deci atentie, nu trebuie maruntit foarte fin.  Iata rezultatul meu:




Acum lasati deoparte mixerul si aprindeti gelatiera, trebuie sa facem inghetata (mai jos explicatii pe tema masina de inghetata). In masina de inghetata se toarna smanatana, iaurtul, zaharul si se porneste fixand timerul la circa 30 minute (daca mai e nevoie in final, o mai lasati alte 5-10 minute, e imporant sa fie cat mai rece). Iat-o:



Cu putin inainte sa fie gata inghetata, scoateti bolul din congelator, maruntiti in el usor nucile caramelizate:




Amestecati cu ele intai cateva linguri de inghetata, pentru a le ajuta sa se desprinda intre ele micile bucatele tinute impreuna de zaharul caramelizat. Apoi adaugati si restul inghetatei. E esential sa lucrati repede, ca inghetata sa ramana  compacta:




Desi era programata pentru seara, eu n-am rezistat sa nu degust imediat dupa ce am facut-o. Nucile prajite si caramelul ii dau o aroma imposibil de descris in cuvinte:



Despre gelatiera / masina de inghetata

Masina mea e una veche, un model care astazi nu mai e in productie in Italia. Ceea ce inseamna ca e o investitie de o viata, practic, o cumparati o data si o aveti mereu, desi nu are un cost neglijabil, in timp o sa va dati seama de utilitatea ei, si sub aspect economic, pentru ca insumand inghetatele unei veri ajungem aproape sa o platim, plus faptul ca mancam inghetata sanatoasa, cu ingrediente controlate (asta e una dintre marile probleme ale inghetatei, ca nu e deloc clar ce contine exact). Evident, dincolo de comoditatea de a o avea acasa, seara, pe racoare :)
Inghetata din comert, chiar si cea denumita artigianale in Italia, porneste de la o baza prefabricata, care practic cuprinde tot, iar gelateriile doar umidifica aceasta compozitie si o lucreaza ulterior in gelatiere de dimensiuni mari. Nu intru in discutia legata de continutul respectivelor baze, va puteti documenta singuri.
La inghetata home made, putem folosi iaurt, smantana dulce, smantana dulce vegetala, ambele din cele pentru frisca, eventual lapte, zahar, completand cu arome dupa propriul gust, dupa cum am explicat initial si dupa cum oricine poate usor intui.

Despre masinile de inghetata casnice

In general, masinile de inghetata casnice sint de doua tipuri: una cu compresor (ca la frigider - din categoria asta e si a mea, cea din poza), pe care eu le recomand pentru ca sint autorefrigerante, practic racesc si invartesc toata compozitia pana la emulsionare si racire paralele (inghetata e o emulsie), obtinand direct inghetata in circa 1/2 ora. Este practic o miniatura a gelatierelor profesionale si are costuri oarecum ridicate, intre 150-300 euro.
Cealalta tipologie nu are sistem de racire, doar invarte compozitia, trebuind sa stea circa  o noapte in congelator pentru ca sa inghete emulsia creata. Inconvenientul e ca ocupa mult spatiu in congelator si dureaza mult pana ajungem sa mancam inghetata. Insa costa mai putin, pretul mediu e pe la 30 euro.
In Romania, dintr-o privire rapida online, vad ca exista doua marci: Nemox, care e cu refrigerare (Nemox produce pentru masini profesionale si semiprofesionale), si DeLonghi, fara refrigere. Pretul, in cazul primei, e descurajant, e drept. Worldwide gasiti diverse marci pe Amazon, Ebay si alte platforme, insa sfatul meu e, daca sinteti realmente interesati, sa cautati vanzatori privati din  Italia, pe Ebay, pentru ca foarte multi oameni cumpara sau primesc in dar gelatiere si nefolosindu-le, din comoditate, le pun in vanzare. Preturile sint mai putin de jumatate si cu putina atentie puteti face o achizitie optima. Va pot consilia in caz de nevoie.

Succes !



Related Posts

2 comments:

  1. E foarte apetisanta, inghetata cu nuci caramelizate e preferata mea. Eu cumpar din cand in cand inghetata Nirvana cu aceasta umplutura...ce bine-ar fi s-o fac in casa! Multumesc pentru tipsuri!

    ReplyDelete

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou