Jun 15, 2017 / No comments

Risotto cu capsuni



Risotto alle fragole. Se prepara cat ai zice capsuni si este egal cu aroma, parfum, textura fina si in general mancare rafinata, cu care puteti oricand suprinde. Dietetica si echilibrata, nu mai spun. Este unul din felurile de risotto mai putin obisnuite in Italia, si tocmai de-asta, poate, nu da gres niciodata. Ca la orice risotto, gatitul dureaza circa 20 minute si practic in jumatate de ora va puteti aseza la masa. Asta daca aveti pregatita dinainte supa de legume, indispensabila la orice risotto. Evident, puteti folosi cuburi vegetale din comert si prepara instant supa, insa atentie, cumparati bio, cand e vorba de amestecuri greu descifrabile, cum e cazul cuburilor. Eu o sa prefer intotdeauna sa fac din legume. Aveti procedeul aici si daca faceti mai mult puteti congela. Cine se misca natural in bucatarie stie toate astea, rabdare, voi, au si novicii dreptul sa invete.

Ingrediente - cantitati indicative

orez 180-200 g (de preferat cu bobul mare, bogat in amidorn, ideal Carnaroli, in nici un caz asiatic)
1 ceapa verde mai mare sau 2 mai mici, doar partea alba
unt 30 g (o lingura plina cu varf, circa)
capsuni bine coapte 100 g
10 g parmezan
50 g branza proaspata de capra (caprino)
supa de legume aprox 500 ml
50 ml brandy sau vodca sau vin alb dulce (in lipsa)
sare piper

Ca de fiecare data la un risotto, incepem prin a cali usor ceapa taiata cat mai fin intr-o tigaie antiaderenta (ideala e cea din foto, din aluminiu, cu doua manere laterale) la foc mediu, folosind doar jumatate din unt. Adaugam tot la foc mediu orezul, asteptam sa devina sticlos amestecand mereu, ridicam focul si stingem cu brandy sau vin sau vodka, pastram focul iute amestecand in continuare pana se evapora alcoolul, apoi lasam focul mic adaugand capsunile taiate mici.

Incepe partea cea mai plictisitoare dar fiecare placere are pretul ei. Adaugam cate putina supa de legume in timp ce amestecam si mentinem focul mic spre mediu. Continuam asa pana cand orezul s-a fiert. Atentie! Nu trebuie sa inceapa sa se dezintegreze boabele, ci trebuie ca atunci cand rupem un bob in doua sa nu mai vedem alb la mijloc. Inseamna ca amidonul s-a transformat si asta e ceea ce dorim. Adica asa cum vedeti mai jos:



Etapa urmatoare, ultima: stingem focul, dam deoparte tigaia si adaugam untul ramas, impreuna cu branzeturile, parmezanul si branza de capra (in lipsa puteti folosi o combinatie de branza de vaci romaneasca cu mascarpone). Aceasta operatiune se numeste mantecatura si e momentul magic cand toata lumea abandoneaza orice activitate, se duce sa se spele pe maini si se pregateste de masa. Pentru ca dupa mantecatura, risotto se mai lasa 10 minute sa se odihneasca si amalgameze si trebuie servit fix in acel moment. Cada sau nu cade bomba, un risotto nu poate fi amanat.


Related Posts

No comments:

Post a Comment

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou