Jun 14, 2017 / No comments

Salata de paste mediteraneana



Ca o femeie abia iesita de sub dus, pastele tocmai fierte al dente isi asteapta si ele parfumurile, balsamurile si bijuteriile care sa le dea farmec. Dupa tot ritualul de infrumusetare, le putem prezenta la cina sub forma de salata rece si cu retrogusturi care se dezvaluie treptat. La fel ca si dusul, preparerea dureaza cam 10 minute, iar frumusetea asteptarii, ca-n viata in general, in functie de rabdarea fiecaruia. Cu cat ii dati mai mult timp sa stea la rece si sa se aromatizeze omogen, cu atat placerea de a o savura sporeste. Secretul ca sa iasa bine e sa respectati strict indicatiile mele si sa nu amestecati totul la intamplare. Fiecare pas are importanta lui si tehnica in bucatarie e mai importanta decat orice reteta.

Ingrediente pentru 4 portii:

350 g paste scurte (fusilli, penne, farfalle, mezzemaniche etc; 1 portie = 80-100 g paste)
250 g rosii cherry (obisnuite, in lipsa)
200 g mozzarella
200 g ton conserva
50 g masline negre
50 g cappere (optional)
sare, piper, ulei de masline, busuioc dupa gust 


Salata de paste mediteraneana, dupa cum indica numele, reuneste tot ce ne poate da vara mai bun la malul celei mai aromate mari de pe planeta: masline, rosii, ton, mozzarella, busuioc.
Fierbem repede pastele, aruncandu-le in apa cu sare cand apa deja fierbe. Proportia clasica e 100 g paste la 1 l apa si 1/2 lingurita sare (care ramane in apa, in final, dar da posibilitatea pastelor sa capete gust incorporand la fierbere cata au nevoie). Odata fierte al dente, conform instructiunilor de pe pachet si/sau experientei personale, le scurgem si le trecem printr-un jet de apa rece, dupa care le asezam frumos intr-un bol si picuram putin ulei de masline si le amestecam (uleiul impiedica amidonul sa devina lipicios).


In timp ce se raceasc pastele, pregatim condimentul (asa numesc italienii tot ce se adauga la un fel de paste, si nu se traduce, cum gresit cred atoatestiutorii, condiment, cu sensul romanesc). Inainte de toate, esential, taiem rosiile cherry in 4/6 in functie de marime si LE LASAM 10 MINUTE CU SARE SA PIARDA APA. Stim ca sarea e hidrofila si scoate apa din legume, facem asta ca sa nu iasa apoi in salata si sa ii modifice consistenta transformand-o intr-un fel de improbabila supa.


In paralel cu operatiunea rosii, taiem in 2 maslinele, in cuburi de circa 1 cm latura mozzarella, maruntim tonul, si dupa ce rosiile au pierdut mare parte din apa continuta adaugam totul peste paste. Neaparat, busuiocul lasa mai multa aroma daca il rupeti, si nu taiati cu cutitul. Sare, piper, ulei de masline cam cat va lasa inima si e gata. Cu conditia sa stea la rece, ideal la frigider, acoperita, macar jumatate de ora.
Se poate consuma si a doua zi, eventual la pachet, intr-o geanta izolanta, intr-un ambalaj izolant. Neaparat, calda n-are nici un farmec.


 Posibilitatile de combinare a pastelor cu aromele verii sint infinite. In viitor, alte idei de salate reci de paste. Insa intai trebuie sa o incercati pe cea de mai sus, e piatra de hotar care o sa va poarte pe un taram necunoscut.
Pofta buna !

Related Posts

No comments:

Post a Comment

Subscribe

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou