Feb 14, 2014 / No comments

Gnocchi de cartofi cu sos ragu bolognese



Gnocchi sunt un alt mare clasic al bucatariei italiene, cu succes incontestabil la orice tip de public. Am vorbit deja despre gnocchi cu ocazia unei versiuni cu accente asiatice. Sint ceea ce in romaneste am numi galuste, pentru cei mai putin initiati. Reteta cea mai des intalnita e cea in care se amesteca faina de grau cu cartofi, insa se pot face si in alte versiuni. Practic, reteta incearca sa adune la un loc toate ingredientele la indemana intr-o gospodarie in mod traditional, cu maximum de rezultat/gust. Ca sa avem bazele, astazi revin cu reteta clasica de gnocchi de cartofi cu sos bolognese (ragu bolognese).

Cum se fac gnocchi de cartofi
 
De regula se porneste de la o anume cantitate de cartofi, mai mare sau mai mica, in functie de numarul de persoane, fara a calcula portii precise, pentru ca daca sunt in plus ( e chiar indicat sa faceti mai mult odata, daca tot v-ati pus in miscare) se pot congela cu succes si consuma cand sunteti in criza de timp (se pun la fiert direct congelati in apa care fierbe cu putina sare si sunt gata in cateva minute, cand se ridica la suprafata apei). Atentie la explicatiile mele, pentru ca e aparent simplu, insa se poate gresi foarte usor. Secretul este sa nu avem umezeala excesiva in aluatul pe care urmeaza sa il modelam.

500 g cartofi de preferinta rosii, au o textura mai buna si se comporta mai bine la fierbere
1 ou
100-150 g faina grau dur ( cantitatea de faina este variabila, in functie de tipul de cartof si de faina insasi)
 * daca nu aveti faina de grau dur, puteti incerca sa combinati 50% faina de panificatie cu 50% gris, pe care il macinati in mixer, nu foarte fin

Cartofii se fierb IN COAJA pana devin moi, fara a face gauri in ei cu furculita mai mult decat minimul necesar, pentru a nu absorbi apa, care altereaza calitatea aluatului. Timpul de fierbere difera de la un tip de cartof  la altul, in medie 15 minute. Se racoresc si cand inca sunt calduti se curata de coaja si se rad pe razatoare (sau va puteti folosi de orice alta masinarie care ii marunteste bine). Peste ei se adauga oul batut  bine si treptat faina, se amesteca toate cateva minute pana se omogenizeaza bine. Trebuie sa obtineti un aluat ca cel din fotografie (eventual adaugati faina pana ajungeti la formula optima, trebuie ca aluatul sa nu se lipeasca de maini sau de masa cand il intindeti):







Aluatul il intindeti cu mainine sau cu un sucitor pentru placinte si il modelati pana obtineti bucatele de forma circulara, de circa 2 cm diametru, pe care le taiati bucatele mici, comparabile ca marime cu dimensiunile unei lingurite:


   Bucatelele mici obtinute se modeleaza cu mainine in forma rotunda sau ovala si se preseaza fie cu o furculita, fie, in ideal, cu un accesoriu de bucatarie precum cel din imaginea de mai jos, pentru a i se imprima striatii ce ulterior au rolul de a face ca sosul sa adere cat mai bine:



In final, se aseaza pe o suprafata tapetata cu faina, ca sa nu se lipeasca. II puteti folosi imediat sau congela, insa nu ii lasati la frigider, pentru ca aluatul se inmoaie si gnocchi s-ar desface la fierbere. Asta e rezultatul:

 

Galustele/gnocchi obtinute se fierb astfel : 100 g la 1 litru de apa cu un varf de lingurita de sare, se pun in apa cand apa clocoteste si se tin cateva minute la foc iute, pana  incep sa se ridice deasupra si incercand cu o furculita constatati ca sunt moi. Sint gata cand se ridica toti deasupra. Daca sint facuti corect si pusi la fiert impreuna, se ridica toti in decurs de 1 minut circa. Se scurg si se adauga peste ei condimentul dorit. In  varianta clasica, se condimenteaza cu sos ragu bolognese. Despre cum se face ragu bolognese am vorbit deja de mai multe ori, cu ocazia spaghettelor bolognese sau lasagna bolognese. Aveti reteta completa aici: http://mammalapasta.blogspot.it/2014/01/spaghetti-al-ragu-bolognese-sos-de.html 
 Cand sosul e gata, procedati asa: peste sosul din tigaie adaugati gnocchi fierti, amestecati putin cu atentie sa nu ii rupeti, potriviti de sare daca e nevoie si cu asta e gata. Direct in farfurie, la cald, se completeaza cu parmezan ras si piper, dupa propiul gust ( si busuioc verde, pe care eu il terminasem ). Adica asa :

 
 






















Related Posts

No comments:

Post a Comment

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou