May 6, 2014 / 6 Comments

La frittata - un fel de omleta, varianta cu urzici



La frittata face parte din categoria mancarurilor rapide, ideale vara, care se pot reinventa la nesfarsit variind ingredientele. Diferenta majora cu omleta romaneasca (sau sora ei mai mare, franceza) e ca nu oul domina in compozitie, el doar leaga restul ingredientelor. Inca o diferenta, se coace pe foc mic un timp mai lung, pe flacara, cu capac, nu se prajeste in scurt timp. Se poate imbina cu o salata si devine un fel unic, un felul doi sau se pot taia cubulete, reci sau caldute, si servi ca aperitiv.
Eu azi va prezint frittata cu urzici: cantitatile sint variabile, dat fiind ca e un fel pe care il putem adapta dupa resurse, nevoi sau placeri. Eu am combinat asa, pentru

2 portii

2 oua
o mana buna de urizi oparite in prealabil, scurse bine si tocate marunt
50 g parmezan ras (cascaval sau alte branzeturi, puteti experimenta)
50 g bacon
1 ceapa verde
sare, piper
1 lingurita de unt

procedam pe doua directii:

prima: intr-o tigaie antiaderena calim baconul la foc mediu - fara ulei suplimentar, baconul elibereaza grasime si este suficienta, dupa circa 3 minute adaugam ceapa verde taiata marunt, calim impreuna la foc mediu alte 3 minute, dupa care adaugam untul si urzicile tocate marunt si le mai calim impreuna amestecand bine alte 3 minute, mentinand mereu flacara la nivel mediu

a doua: intr-un bol amestecam ouale cu parmezanul ras, sare si piper, si amestecam bine cu mixerul, astfel incat sa incorporeze cat mai mult aer compozitia noastra

Turnam ouale astfel batute peste compozitia din tigaie si dam focul la minim, secretul e ca oul sa acopere uniform toata suprafata tigaii. acoperim cu un capac si lasam sa se coaca asa circa 7-8 minute. Odata expirat timpul, trebuie intoarsa, ca sa se coaca pe ambele parti: Ca sa o intoarcem, procedam astfel: intoarcem tigaia cu capacul pe ea, astfel incat frittata sa ramana pe capac si sa o putem aseza in tigaie pe partea cealalta. Mai coacem asa alte circa 4 minute, de data asta fara capac deasupra, pentru ca trebuie sa elimine eventuala apa continuta.

Asta e tot, o rasturnam si o servim, intreaga sau taiata, dupa cum o cere situatia :)

Frittata se poate declina  in versiuni infinite, cum ziceam, important e ca ingredientele sa fie gatite in ordinea timpilor de coacere, inainte de a ajunge in compozitia finala. Ideal e sa imbinam legume, ierburi aromatice cu branzeturi sau preparate din carne in cantitati minime, pentru aportul de proteine dar si de gust, si toate impreuna sa le unim cu ajutorul oualelor. De regula, retetele clasice prevad mai mult ou decat am folosit eu - din foto se vede culoarea predominant verde, data de urzici - insa tendinta mea fiind de a reduce pe cat posibil cantitatea de oua consumate, am folosit doar minimul necesar. Voi, daca vreti, puteti folosi mai mult de 2 ;)

Related Posts

6 comments:

  1. Cat de simpla si gustoasa pare! Sa vad la faza cu intorsul cum ma descurc...:)

    ReplyDelete
  2. Intorsul e secretul principal :) daca nu reusesti cu capacul, poti incerca punand o farfurie deasupra, intorci tigaia sa cada pe ea, apoi o asezi in tigaie pe partea opusa. La fel si cu capacul. Stiu ca ar fi tb un video, dar fiind singura acasa era imposibil :)

    ReplyDelete
  3. ....in Italia..nu gasesc urzici...:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. eu le-am cules de pe un camp, nu se gasesc de cumparat, din pacate. restaurantele care propun cate ceva cu urzici prezinta totul ca pe mari delicatese :)

      Delete
  4. Fara bacon nu se poate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. evident ca se poate. urzici fara bacon se poate. urzici fara urzici nu se poate :)

      Delete

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou