Jan 16, 2014 / No comments

Spaghetti aglio olio peperoncino in stil risotto

Putini sint cei care iubesc pastele si n-au incercat spaghetti aglio&peperoncino, usturoi si ardei iute. E un condiment simplu pentru un fel de paste simple, care de obicei se mananca atunci cand n-avem alternative sau musafiri neasteptati ne trec pragul si n-avem altceva la dispozitie.
In Italia stiti cand se dau in vant oamenii dupa ele? Vara, dupa ce fac baie noaptea in mare, ca sa se incalzeasca.

In varianta clasica, se fierb pastele si intr-o tigaie se caleste usturoi impreuna cu ardei iute si pastele se adauga fierte deja peste uleiul astfel aromatizat.
Eu va prezint o varianta care face ca in final sa iasa totul mult mai cremos si mai placut atunci cand il mancam. Pentru asta folosim metoda prin care se prepara un risotto.
Pentru 2 portii  folosim:
200 g de spaghetti
2 catei de usturoi
1-2 ardei iuti
4 linguri de ulei
patrunjel verde
sare


Punem intr-o oala de 2 litri apa cam 2/3 din volum, un varf de lingurita de sare in ea si atunci cand fierbe aruncam inauntru spaghettele si lasam sa fiarba la foc mediu cateva minute. Timp suficient cat sa calim in ulei intr-o tigaie incapatoare antiaderenta usturoiul si ardeiul iute taiate marunt. * E important sa le caliti la foc mediu nu mai mult de 1-2 minute, cand usturoiul incepe sa isi schimbe culoarea e semn ca trebuie sa luati tigaia de pe foc. Usturoiul se scoate si se arunca, ramane in tigaie doar ardeiul iute.
Ajungem la momentul cheie. Au trecut doar 4-5 minute de cand am pus pastele la fiert si se afla aproximativ la jumatatea timpului de gatire. Le scoatem din apa si le punem in tigaia cu ulei si ardei iute si din apa in care au fiert picuram putin cate putin in tigaie amestecand permanent, la foc mediu. Continuam asa alte circa 5 minute, pana vi se pare ca sunt gata, gustand. Diferenta fundamentala intre prima si a doua metoda e aceea ca in a doua varianta amidonul pe care il elimina pastele la fiert nu se arunca si ramane in tigaie si in final formeaza o crema care schimba total consistenta.
Optional, cand inca se afla in tigaie dar ati stins flacara, se presara cu parmezan ras si se amesteca. Se serveste cald, cu patrunjel verde.

Tips(mic secret) despre usturoi: * In Italia embrionul, adica partea verde dinauntrul catelului de usturoi, se arunca, explicatia fiind ca e responsabil de problemele de digestie pe care le provoaca usturoiul unora dintre noi. Alegeti voi daca il scoateti sau nu, eventual faceti experiente sa vedeti rezultatul in ambele variante.

Related Posts

No comments:

Post a Comment

Subscribe

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou