Jan 15, 2014 / No comments

Tarta de pere si ricotta

O reteta nesofisticata, onesta, echilibrata, se sezon, cu arome care evoca anii copilariei. Un desert ideal pentru toata familia, se poate conserva in frigider 2-3 zile. 




Include trei straturi, blatul, crema de ricotta si glazura cu pere. 

BLATUL, ca un simplu pandispan, se face din :

3 oua
70 g zahar
30 g faina
 40 g unt
100 nuci date prin mixer sau orice alta masinarie le face praf si pulbere 
Galbenusurile se bat cu mixerul impreuna cu zaharul pana se ajunge la o compozitie spumoasa si deschisa la culoare, dupa care se adauga faina si nucile rase si se mixeaza impreuna, apoi peste ele untul topit. Separat se bat  albusurile si in final se amesteca usor cu compozitia din galbenusuri. Secretul succesului e ca albusul spuma sa fie adaugat putin cate putin si sa amestecati cu miscari line, cu un tel, si doar cu miscari pe verticala, alfel se taie si prajitura nu mai creste. Se coace in cuptor la180 de grade timp de 30 min, in functie de cuptor, evident, controlati dupa ce trec 15 minute.
 

CREMA
300 g ricotta (care se poate inlocui foarte bine cu branza de vaci clasica romaneasca)
100 g zahar
100 g frisca
1 zahar vanilat
Se mixeaza intai branza cu zaharul si zaharul vanilat, cand nu se mai simt granulele de zahar se amesteca incet cu frisca a.i. sa ramana totul compact, apoi se raceste
 in frigider.
 

GLAZURA DE PERE: 
1 para mare
50 g zahar
1 lingurita amidon (in lipsa e ok si faina)
cateva linguri de rhum sau brandy sau ce aveti la indemana

Se calesc perele taiate cubulete cu zaharul intr-o tigaie antiaderenta, cand incepe zaharul sa se arda usor, se stinge cu brandy la foc iute pana se evapora alcoolul, apoi se amesteca in continuare cateva minute la foc mediu. Amidonul se dilueaza separat cu cateva picaturi de apa si se toarna peste pere. Se amesteca pana se densifica, se lasa la racit. Toata operatiunea dureaza circa 10 min.
 

 Pe un platou se aseaza blatul, apoi crema, iar peste crema glazura. Se lasa in frigider cel putin o noapte, timp in care blatul se insiropeaza, si se consuma rece. E perfecta si pentru un brunch de duminica.
Related Posts

No comments:

Post a Comment

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou