Jan 21, 2014 / No comments

Supa frantuzeasca de ceapa

Un evergreen al bucatariei franceze, intrat in patrimoniul gastronomic universal. Ideea creatorului a atins geniul, parerea mea, pentru ca e o mancare foarte simplu de facut si cu ingrediente extrem de la indemana oricui. Baza e, evident, ceapa, pe langa care mai avem nevoie de ceva branza, unt si paine, adica ceea ce se gasea traditional pe la casa gospodarului.


Patru portii:

1/2 kg ceapa

50 g unt
2 linguri ulei
100 g cascaval ras
1 litru supa de legume*
1 lingura faina
sare, piper


Ceapa se taie intai in doua jumatati apoi fiecare jumatate pe lung in felii cat mai subtiri. Se caleste in untul si uleiul mentionate in lista de ingrediente, la foc mediu. Initial, presarati lingura de faina si amestecati bine ca sa se incorporeze complet, lasand sa se rumeneasca  foarte foarte usor, cat sa prinda  o idee de culoare. Asta va da ulterior consistenta supei, o va lega. Apoi adaugati treptat supa de legume si fierbeti la foc mic circa 30 de minute, incorporand supa de legume. In final potriviti de sare.
Supa se tranfera intr-un vas de terracotta termorezistent, deasupra ei se adauga felii de paine prajita si cascavalul ras, eventual piper. Se da cuptor cateva minute, pana cand branza se rumeneste deasupra feliilor de paine. E gata. E un prim fel perfect pentru iarna.

Tips: *supa de legume (stock) - aveti metoda de preparare aici http://mammalapasta.blogspot.it/2013/12/risotto-pere-gorgonzola.html .
Related Posts

No comments:

Post a Comment

Subscribe

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou