Home
Basmati rice
,
carne
,
cina
,
iarna
,
in jurul lumii
,
indian
,
orez asiatic
,
pranz
,
pranzul la birou
,
primavara
,
pui tandoori
,
tandoori chicken
,
tandoori masala
,
toamna
Feb 11, 2014 / 1 Comment
Pui indian tandoori
Pregatiti-va sa va lingeti pe degete si sa regretati ca s-a terminat. O reteta clasica indiana care place oricui, fara exceptie. Puiul tandoori te prinde si nu-ti mai da drumul, asta ar fi expresia potrivita. Mananci si tot ai mai manca. Se ajunge in final la cantitati impresionante consumate la o singura masa. Cu multa bere :)
Numele ii vine de la cuptorul in care e preparat, tandoor, un cuptor cilindric vertical din pamant ars, cu jarul in partea de jos. Acest tip de constructie face ca temperatura inauntrul lui sa fie foarte ridicata, carnea se coace foarte repede, ceea ce nu-i permite sa se usuce, ramane suculenta. Tot temperatura genereaza si procedeul de marinare specifica a carnii, in suc de lamaie si iaurt, care o impiedica sa se carbonizeze. Acasa, folosim cuptorul pe care il avem, evident, iar ca sa reproducem cat mai fidel conditiile initiale trebuie sa il setam la temperatura cat mai ridicata posibil si sa pozitionam carnea astfel incat caldura sa o patrunda cat mai repede, sa nu-i dea timp sa se usuce. Niciodata o reteta etnica nu va iesi in alta zona a pamantului la fel cu cea din zona ei de origine, insa ne putem apropia de ea, astfel incat sa o putem gusta nu doar cand suntem in vacanta pe cine stie ce meridiane.
Odata reproduse pe cat posibil aceste conditii, secretul principal e sa proportionam cat mai bine aromele, sa gasim echilibrul optim intre ele. In general, in Romania se gasesc toate condimentele indiene la magazinele etnice si, mai nou, prin unele supermarketuri. Sau, cand mergeti in vacanta prin Europa, vi le puteti procura, ocupa putin spatiu in bagaje, cantesc foarte putin si dureaza o vesnicie.
Avem nevoie de 1 pui - de regula se folosesc pieptul si/sau pulpele
Yaurt grecesc sau normal, scurs de zer
Suc de lamaie
Tandoori masala - mix de condimente (tandoori=cuptor, masala=amestec de condimente)
Puteti gasi tandoori masala gata preparat sau il puteti cumapara toate aromele separate si prepara singuri, in urmatoarele proportii, conform unei retetei mai mult sau mai putin clasice, prezentate mai jos. Exista in lung si-n lat o infinitate de retete tandoori masala, cea prezentata de mine provine de la o familie indiana de la Milano, pe care eu o folosesc si o gasesc echilibrata, insa puteti varia usor proprortiile de la o preparare la alta, pana ajungeti la o versiune personala optima:
2 linguri Kashmir paprika
1 linguri seminte coriandru
1/2 lingura seminte cumin
1/2 lingura cardamom uscat
1/2 lingura ginger uscat
1/2 lingura mango uscat
1/2 lingura seminte fenicul
1/2 lingura piper negru
3 cuisoare
1/2 lingura usturoi granule
1/2 lingurita ardei iute
Indiferent de forma in care gasiti aceste spetii, le pisati impreuna pana la pulverizare:
Cum procedam:
Inainte de toate, e de stiut ca acest tip de preparare presupune un timp mai lung de pregatire a carnii, deci e de preferat sa incepeti sa marinati carnea cu o zi inainte de a o consuma. Totusi, daca sunteti in viteza, e posibil sa o pregatiti si in cateva ore, rezultatul va fi usor diferit, mai putin aromat, dar acceptabil.
Daca folosim pulpele de pui, trebuie sa le foram cu un cutit pana la os, astfel incat sa le patrunda aroma si sucul de lamaie, care fragezeste carnea. Daca folosim pieptul, metoda cea mai buna pentru e sa il taiem in bucati relativ mari si sa le punem pe frigarui.
Incepem prin a lasa cateva ore la marinat carnea bucati cu sucul de lamaie, acoperita si tinuta in acest timp in frigider (daca il faceti in viteza, 1 ora). E preferabil un vas de sticla, cele de plastic se imprima ireversibil cu mirosul condimentelor, dat fiind ca plasticul e un material poros. Acoperiti cu folie de plastic:
Odata trecut timpul precizat anterior, amestecati iaurtul cu pulberea de condimente si aledaugati carnii. Ideal e sa stea asa o noapte, daca sunteti in viteza e ok 2 ore:
(O varianta alternativa, ceva mai sofisticata, e sa amestecati carnea doar cu condimentele, fara iaurt, sa le lasati asa toata noaptea, si doar inainte de a o pune in cuptor sa o dati prin iaurt. Ambele metode garanteaza un rezultat bun, alegeti voi, eu o folosesc pe prima pentru ca e mai rapida si nu gasesc mari diferente in final.)
Cand sunt gata sa ia drumul cuptorului, bucatile le infigeti pe betisoare de bambus, ca o frigaruie normala, avand grija sa lasati loc intre bucati (4-5 bucati de carne pe 1 frigatuie). Carnea o lasati cu iaurtul aromatizat pe ea, va curge o mare parte, restul se va usca. Le pozitionati deasupra unui vas termorezistent si le puneti in cuptor, in modalitate grill:
Le intoarceti dupa ce se rumenesc deasupra, in total ar trebui sa fie gata in circa 15-20 min, dar atentie mare, depinde de cuptor. Cam asta e rezultatul final, cu marginile usor inchise la culoare, semn ca si interiorul e gata:
In mod traditional, se consuma cu orez asiatic simplu sau cu legume, fierte la vapori.
Fiind comod de mancat si neavand nevoie sa fie incalzit, il puteti manca si la job. E binevenit in general in toate anotimpurile, mai putin vara, intrucat aromele cresc senzatia de cald si vara nu prea e binevenita ideea....
Related Posts
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Great blog I enjoyed readiing
ReplyDelete